Webkamera i hundegården

Jeg har hørt fra flere at de ønsker å høre hvordan jeg har satt opp webkamera i hundegården, så da tenkte jeg å lage en slags oppskrift her. Med relativt enkle midler kan man få opp webkamera som streamer video til internett.

Ting man trenger:

  1. Webkamera: Et enkelt USB-kamera kan kjøpes for noen hundrelapper i en elektronikkbutikk eller på internett. Jeg kjøpte Logitec C250 på Spaceworld for 299,-, og det fungerer helt fint.
  2. Serverprogram: Det enkleste er å kjøpe et program som «gjør jobben». Det går an å få det til manuelt og med gratis programvare, men det er vesentlig mer krevende. For et par hundrelapper kan man kjøpe seg ut av knipa. Jeg har kjøpt et program som heter EvoCam som fungerer på min gamle bærbare mac. Det finnes helt sikkert tilsvarende program for PC uten at jeg har undersøkt det nærmere.
  3. Fast IP-adresse: Når IP-adressen til ruteren endres, endres nemlig også adressen til webkameraet. Det er derfor best å ha fast IP. Dette kan man abonnere på hos internettleverandøren sin, men dersom man har fast bredbåndstilknytning (ADSL, fiber el.) så kan det hende at IP-en ikke endres så ofte og man kan klare seg uten.
Logitec c250, enkelt webkamera

Ok, da har vi handla det vi trenger så da kan vi begynne jobben:

Jeg har plassert kameraet i vinduet med utsikt til hundegården. NB! De billige webkameraene er laget for innendørs bruk, så når det er sollys ute opplefvde jeg at kameraet ikke klarte å blende ned. Løsningen er å legge på solfilter. I praksis tar man da et solbrilleglass og teiper utenpå kameraet.

Enkelt solfilter

Når kameraet er installert og koblet til datamaskinen skal det være rimelig enkelt å finne det igjen i programmet for å streame til internett. I dette programmet dukker sannsynligvis den interne IP-adressen opp, altså IP-adressen datamaskinen har på det lokale nettveket, men for å få tilgang til webkameraet over internett, må man bruke den eksterne IP-adressen.

Skjermbilde fra EvoCam

Forhåpentligvis er det en brannmur ett eller annet sted mellom PC-en og internett, sannsynligvis i ruteren. Derfor må man inn og åpne porten og viderekoble den til datamaskinen med webkameraet. Dette gjør at henvendelser på riktig port til den eksterne IP-adressen blir videresendt til riktig datamaskin på det lokale nettverket. EvoCam bruker port 8080, men dette kan variere fra program til program. Hvordan man åpner porter varierer også fra ruter til ruter, her er det best å bruke Google! Som regel kan man koble seg til ruteren gjennom en nettleser. Inne på ruteren ser man både den eksterne og de interne IP-adressene.

Hvis alt fungerer, så skal man kunne nå webkameraet over internett ved å følge adressen http://eksten IP-adresse:port/evt-noe-mer, f.eks http://127.45.67.189:8080/webcam.html.

Videre kan man integrere webkamerastreamen på bloggen/hjemmesida, men det krever noe kunskap om webprogrammering. Jeg har også satt opp den gamle bærbare macen til å slå seg av og på sammen med programmet slik at maskina slipper å stå på hele døgnet.

Det var et forsøk på å lage en oppskrift. Jeg vet ikke hvor lett den er å følge, men det er i alle fall en beskrivelse av hovedpunktene! Det er vanskelig å beskrive eksakt fordi rutere, kameraer og serverprogrammer varierer mye. Lykke til!

One reply

Comments are closed.