Fin førjulsvinter

Vinteren kom tidlig i år! Vi har hatt mange fine sledeturer allerede 🙂

Osdalen
Osdalen
Hadeland
Desember – sol og sledeføre! Hadeland

Sommer 2019 – og livets gang

Så er det august og sesongen er i gang. Det har vært en innholdsrik sommer på godt og vondt.

I juni fikk vi et nytt flokkmedlem, Moira. Hun er en veldig trygg og grei valp, og tar det meste på strak labb. Det blir spennende å se hvordan hun utvikler seg. Miljøtrening og sosialisering har vært noe vi har brukt en del tid på i sommer- innsatsen man legger inn i valpetiden er viktig for hundens liv. Og så er det veldig gøy da 🙂

Får være med på treningstur, som passasjer -og får løpe løs i pausene

Nova har flyttet. Hun trivdes ikke så godt i flokken her, og har det nå som plommen i egget som enehund og turhund. Vi synes det var leit å innse at hun ville få det bedre hos noen andre, men hundens beste er det viktigste. Vi får heldigvis jevnlig oppdateringer fra hennes nye eiere 🙂

Nova på sommeferie i Danmark (foto: Julie Jacobi Jonstrup)

I juli var vi på utstilling på Vålerbanen. Zuma og Zima deltok. Zima endte opp med BIR veteran, BIM, og BIG 4 veteran. Hun tok dermed med seg sitt første Cert! Zuma ble 2.btk med CK og Res.cert. Zumas bror, Everest, ble BIR med Cert. Bror Chase fikk exc. Det er jo moro at det gikk så bra med avkommene etter Bock og Ceti! 🙂

Tenner er ikke til å spøke med! Zima var ikke helt seg selv, maste og urolig, og hadde synlig blinkhinne til tider. Vi dro til veterinær men fant ikke noe. Så da dro vi til Rendalen. Der ble ting plutselig værre , og vi så at her er noe veldig feil. Over natta fikk hun en stor kul på kinnet og ved øyet. Hastetime hos veterinær viste at en rotspiss hadde brukket og havnet i bihulene med påfølgende betennelser og byll bak øyet og ut på kinnet. Det er dramatisk, og kan faktisk være livstruende… I skrivende stund er Zima seg selv igjen, men ikke helt kvitt betennelsen og går fortsatt på antibiotika. Ny oppfølging neste uke. Vi krysser fingre!

Dagen etter veterinærbesøket har kulen på kinnet blitt mindre. Formen er stadig bedre.

I ferien har vi har vært både hjemme og på hytta. På hytta jobber vi med å få på plass hundegård, siden hundene våre ikke trives på kjetting. Hundene har talt! Vi var også en tur i Rendalen, og på Finnskogen (i forbindelse med hundeutstllingen på Vålerbanen). Det er hyggelig å være på tur med andre hundefolk 🙂

Rendalen. Moira på oppstallingsline. Null stress!
I blomsterenga på hytta
Treningstur med gjester

I starten av august tok vi farvel med snille, fine Dolly. Hun var gammel og sliten i kroppen nå og fikk slippe mens hun fortsatt var ved godt mot selv om hun på slutten begynte å skrante litt. Vi er takknemlige for å ha hatt en så fin hund på alle måter, og kommer til å savne henne. Vi har tre avkom og to barnebarn etter henne her, og hun har betydd mye for spannet vårt både selv og via sine etterkommere. Men ikke minst – hun var en hund med et godt gemytt, og dronninga i flokken.

NSHK spesialutstilling 2019

Vi stilte tre hunder, Zuma, Cali og Bock.

Zuma fikk Exc.uk, 1.ukk, Cali Exc.bk med gode kritikker. Bock var helt ute av pels og viste ikke gode bevegelser i ringen i dag, så han fikk nøye seg med good.

Cali. Foto Anne Guri Moum

Zuma. Foto Anita Engebakken-Fjell

I tillegg deltok Bock i avlsklasse med fire av sine avkom fra to kombinasjoner (Zuma, Akke, Hachi og Larix, hannhundene etter Grynet og Zuma etter Ceti), der han og avkom fikk god kritikk, med HP. Det er vi strålende fornøyd med. På denne utstillinga deltok hele 8 av hans avkom.

Alt i alt – en fin dag ?

I avsklassen. Foto Anita Engebakken-Fjell
Rosetter 🙂

Oppsummering av sesongen

Denne sesongen senket vi skuldrene litt, og det ble bare tre løp på oss.

Rørosløpet er omtalt i et tidligere innlegg. Her deltok vi i 8 spann (resultat: 1/3 og beste tid med siberian husky).

Lederhund Irri ble satt ut av spill en periode og dermed stod vi uten hovedlederen de resterende konkurransene. I hennes fravær steppet Lyra opp og tok hennes plass under både Vintersamlinga og Vikerfjell, og gjorde en utmerket jobb. Disse to løpene gav oss imidlertid noen utfordringer.

I løpet av natten etter kjørermøtet og første løpsdag på vintersamlingen, hadde både løype og merking blitt brøytet bort, og lang historie kort – vi endte med en feilkjøring nedover det vi trodde var løypa, men som viste seg å være en bratt skrent. Alt gikk bra med hunder, slede og kjører, men vi ble stående nederst i skrenten i godt over en halvtime før vi fikk karret oss opp og fullført. Hundene gikk bra, og matmor er fornøyd med deres innsats. Dag 2 ble det ingen feilkjøring ned skrent, men nå var det andre spann i løypa som hindret oss litt. Jaja, en annen gang kan det være omvendt. Hundene gikk igjen bra. Vi kjørte tispann, og det var kun to i klassen (resultat 1/2).

NSHK vintersmaling. Foto Anneli Dullum
Nedi der står spannet vårt og på toppen står Cecilie H.I og holder igjen sine for å ikke havne nedi der hun også.

På Vikerfjell deltok vi i 8-spann 30 km. Mange head on passeringer, faktisk 18 stykker, som for vår del gikk bra. En god erfaring for Zuma og Cali. Sipiri har vært litt usikker ved head on passeringer, så han fikk stå igjen siden jeg forventet mange head on passeringer. Men foran oss i løypa var det en del kluss, og vi ble stående en del og vente mens det ble nøstet opp i linesurr. På den positive siden rakk vi slå av en prat med flere kjente, og avtale båltur helgen etter. Og som vanlig, vikerfjell er et veldig trivelig løp (resultat: 3/4).

I mål på Vikerfjell

Mange flotte treningsturer har vi hatt, og vi føler oss privilegert som faktisk har muligheten til å drive med dette. Heldige oss 🙂

Vi utnyttet sledeføret så lenge det var mulig. 23.4 ble siste sledetur for denne gang

Sofahusky

Kan å ta livet med ro også:)

Sesongen er i gang!

Med tre unghunder på spannet i år, hvorav den ene først ble 18 mnd i slutten av januar, er fokuset å gi disse en god start som trekkhunder. Og å ha det gøy!

Det har blitt mange fine treningsturer, og sålangt et løp, Rørosløpet. På spannet gikk Irri, Libby, Zuma, Umi, Cali, Ain, Bock og Sipiri. Lyra og Mir gikk på spannet til Cecilie H. Isaksen. Spannet gikk bra, god fart og godt driv i alle. (1/3)

Rørosløpet 2019

Ellers er vi jo litt stolte av tjukke slekta som løp inn til VM gull i VM i mellomdistanse. Fire av Bock sine avkom gikk på vinnerspannet. Gratulerer til kjører Nina Finstad og oppdretter Malin Sundin! Gratulerer også til Jessica som eier Hachi, bakerst t.v på bildet.

Unghundene har gått i trening siden i høst, og viser lovende takter alle tre. Den som kanskje har overraskest mest, og da positivt, er Cali. Jammen er det guts og arbeidsvilje i henne! Skinnet bedrar- den søteste av dem alle, og ganske så ivrig 🙂

Zima og Cali i led
Zuma i led med Irri, 13-spann.
mange flotte turer har det blitt, men med væromslag og to uker med mildvær ser det jo litt trist ut for vinteren. Vi krysser fingre for kuldegrader og mer snø snart!

Høsttreninga er i gang

I disse Facebook og Instagram-tider er det ikke så ofte bloggen oppdateres.  Men- høsttreninga er godt i gang. Vi har i år 13 hunder pluss en pensjonist og trener som regel et 12-spann vogn,  pluss et to-spann kickbike.  Høsten tyvstartet vi litt med en fin tur til Rendalen i slutten av juli, fulgt av turer til Hardangervidda, Finnskogen x 2 og Luksefjell. Fremover blir det flere turer, i tillegg til treningsturene hjemme. Vi gleder oss.  Hva sesongen bringer får vi se på, gjengen er tatt ut til landslaget neste sesong også, så da får vi se 🙂

Her er et utvalg bilder.

 

Alle 14. I overkant foran Trollvogna…

Hardangervidda

Litt av Piperbakkengjengen på oppstalling, resten utenfor bildet

 

Finnskogen

Finnskogen

 

Luksefjell

Med lånt atv

 

Rendalen

NSHK spesialen 2018

Årets spesialutstilling for Siberan husky ble arrangert «rett i nabolaget», nemlig på Åstjern. Vi deltok med tre hunder:

 • Ylajärvis SBG Sipiri: Exc-3JKK
 • Flying Flags Cali Exc-2JKK 
 • NTCH Nay-La-Chee’s Lava Zima Exc-1VKK-CK-4BTK-BIM Veteran

 

Bir og Bim veteran. Foto Marianne Lund

 

Cali. Foto Anne Guri Moum

 

Zima. Foto Anne Guri Moum

 

Sipiri. Foto Anne Guri Moum

I tillegg deltok det flere av Bock sine avkom:

 • First one to Everest: VG
 • Born to be a tracker: EXC
 • Ylajärvis SBG Larix Sibirica VG

Everest. Foto Anne Guri Moum

 

Larix. Foto Anne Guri Moum

Vi må jo også heie litt ekstra på to av avkommene etter Stjerne (Piperbakkens Alnitak Stjerne), som begge fikk ck. Hannhunden fikk også reserve cert.

I år sitter matmor igjen i ABU-komiteen, som har ansvar for utstillingen, så det ble endel jobbing (for både matfar og matmor) både før og under utstillingen. Alt i alt en veldig aktiv,  men morsom dag.

Debut i utstillingsringen

Sipiri og Cali har fått prøvd seg i utstillingsringen.  Først under valpeshowet på Camp Villmark. Her deltok 8 siberians, 3 tisper og 5 hanner. Sipiri ble beste hannvalp og BIM. Cali ble andre beste tispevalp, slått av tispa som senere ble BIS.

Begge oppførte seg helt eksemplarisk, vi hadde trent minimalt på forhånd, så det gikk over all forventning.

 

Foto Marianne Lund

Sipiri 8 mnd på valpeshow. Foto Marius Wæhre

Everest (Bock X Ceti) ble nr 3

 

Vi stod litt på stand for NSHK også. Cali sin bestefar, Runner, på veggen bak

 

Sipiri beste hannvalp

I tillegg deltok Cali på Norsk Polarhundklubbs utstilling. Dommeren denne dagen foretrakk en annen type og litt tyngre hunder, og Cali fikk med seg en VG og 2JKK hjem.  Det ble delt ut både gult og grønt til andre bruksavlede hunder denne dagen…

 

 

Cali

 

 

Sesongen er på hell. Våren er her.

For en vinter! Snø i massevis, og kanskje i overkant mye vil noen hevde. Jeg er tildels enig, spesielt om du hadde spurt meg de timene vi har brukt på å måke hundegård, løpegård, hustak, carport og oppkjørsel. Men om noen hadde spurt  da vi var på tur, hadde du bare fått et «kan det bli for mye??». Eller kanskje ikke akkurat i februar da planen var å øke til langturer for å forsøke oss på en litt lengre distanse på Vikerfjell i mars. Siden snøen lavet ned, ble det aldri langturer men heller mange timer ute med vassing i løssnø. Vel vel, god trening det også. Så kjørte vi heller 35 km på vikerfjell med godt trente hunder- same procedure as every year.

Vikerfjell-løpet gikk bra det. Vi endte opp som nr 2 av 5, vinneren kjørte hounds og vi var eneste siberianspann som deltok. Libby, Irri, Umi, Mir, Ain og Nova gikk i spannet. Med løpetid på to av tispene var det tryggest å kjøre med bare en hannhund i spannet. Rutinerte Mir tok Bock sin plass og gikk utmerket.  I år har vi hatt luksusproblem- flere hunder enn plasser i spannet under konkurranser. Derfor har gode hunder måttet stå igjen.  Det er jo ganske kjedelig egentlig. Kan hende må vi begynne å kjøre to spann (i hvertfall 6-spann), men da trenger vi løpshandlere! 🙂

 

Vikerfjell-løpet. Inn mot mål

Vi deltok også på NSHK vintersamling i åttespann 2 x 50 km. Her kjørte Runar. Det var bare to deltagere i klassen, hvorav den andre kjøreren fikk skade på en hund og kjørte ikke dag 2. Men hundeng gikk bra. I spannet gikk Libby, Irri, Umi, Lyra, Mir, Ain, Nova, Bock.

Så da kan vi oppsummere løpssesongen: Vi er fornøyde. Matmor må lære seg å studere kartet litt nøyere før start (ref Hallingen). Resultatene oppsummert under. Tall i parentes viser plassering i forhold til andre SH-spann.

 • Hamar hundekjørerfestival: 2/4
 • Dørstokkmila 1/6
 • Hallingen 4/19 (1/3)
 • NSHK vintersamling 1/2
 • Vikerfjell-løpet 2/5 (1/1)

Nå er vogna funnet frem og de første vognturene er tatt. Så da er det bare å glede seg til neste vinter 🙂

 

 

Huskyløpet 2 x 50 km. Foto Viggo Jørgensen

 

Beauty og Dolly utlånt til rekruttløpet på vintersamlinga. Dette er to gamle, rutinerte damer som får bestemme farta selv. Foto: Viggo Jørgensen

 

Mange fine treningsturer har vi fått

 

Snø i massevis… og takras.